Chystajú jubilejný ročník súťaže vinárov MUVINA 2005

27.05.2005 Celý región

Jubilejný 10. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky vín pod názvom MUVINA 2005 sa uskutoční v Prešove v dňoch 16. až 18. júna. Jeho súčasťou bude tretí ro...
Jubilejný 10. ročník medzinárodnej súťažnej prehliadky vín pod názvom MUVINA 2005 sa uskutoční v Prešove v dňoch 16. až 18. júna. Jeho súčasťou bude tretí ročník súťaže o Kráľovnú vína SR.
Dušan Hažír, zástupca predsedu organizačného výboru Fedora Malíka, na tlačovej konferencii v Prešove povedal, že očakáva trochu vyššiu účasť ako bola vlani. \"Očakávania sa dajú dať do jednej vety, aby teda to bol slávnostný ročník, aby sa naňho skoro nezabudlo, \" konštatoval. Indície sú podľa neho také, žeby sa to mohlo podariť.

V deviatom ročníku súťažili vinári z deviatich krajín s dovedna 311 súťažnými vzorkami vín. MUVINA 2004 pritom skončila s prenikavým úspechom domácich a českých producentov vína. Získali dve z troch najvyšších ocenení - šampióna.
Prešovská prehliadka je už tretí rok zaradená do oficiálneho ročného kalendára akcií Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ), čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží. Záštitu nad jubilejným ročníkom prevzal minister hospodárstva Pavol Rusko.
Členmi hodnotiacich komisií v piatich kategóriách bude 30 medzinárodne renomovaných degustátorov z Nemecka, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Belgicka, Maďarska, Česka a Slovenska. Na margo počtu súťažných vzoriek Hažír na základe svojich doterajších skúseností povedal, že najväčší nával bude týždeň pred termínom súťaže a budú aj takí súťažiaci, ktorí dodajú svoje vzorky deň - dva pred uzávierkou.
Ani obyčajní vyznávači vína nevyjdú naprázdno, pretože v Múzeu vín v Prešove bude po súťaži v dňoch 20. a 21. júna verejná ochutnávka ocenených i ďalších značiek.

(jj)
 

Vyberte región